1. Predstavi se.

Luka Ličina, 25. godina, student vajarstva.


2. Kad si počeo sebe da nazivaš umetnikom?

Verovatno je krenulo kada smo radili na izložbi Real Presence prošle godine. Biljana Tomić mi je rekla da su studenti umetnosti takodje umetnici. Do tada sam slušao kako treba da prodje deset, petnaest godina nakon školovanja da bih sebe nazivao umetnikom…
3. Šta je najvažnije što si naučio tokom tokom školovanja?

Moje školovanje se još nije završilo, pa ne mogu da budem siguran… Ono što sam spoznao i što mi je bilo najbitnije se desilo van akademije na nekim projektima gde se uvek isplatilo biti koncizan i iskren, a nekad i hrabar u svom radu. Tada dolazi do komunikacije sa ljudima kroz rad koja mi je jako bitna.


4. Koji umetnik je uticao na tebe?

Na žalost, ne mogu da se vežem ni za jednog jer su se menjali periodično sve dok nisam osvestio polje kojim želim da se bavim.


5. Šta si poslednje pročitao?

Betmen: Godina prva


6. Šta si poslednje pročitao da ima veze sa savremenom umetnošću?

Duty Free Art: Umetnost u doba planetarnog gradjanskog rata od Hito Štajerl


7. Čitaš li novine?

Samo kada sam šokiran nekom informacijom, onda prelistam na internetu.


8. Vlog ili podcast?

Malo ću biti pristrasan jer radim na nekom projektu koji uključuje podcast ali i vlog može da bude koristan, mada kontekst u kom se vlog najčešće koristi se ne podudara sa umetničkim, koliko ja znam.


9. Koliko je bitna direktna interakcija sa izloženim?

Zavisi od sadržaja ali mislim da se interakcija dešava svakako bilo da smo u galeriji ili je u pitanju online izložba poput The Wrong bijenala. Treba koristitii Internet i programski jezik kao umetničko sredstvo jer je relativno novo polje, makar kod nas. Ja bih voleo u budućem periodu da se bavim alternativnim računarskim platformama koje bi mogle da se koriste za umetničko izlaganje, diskusiju i istraživanje jer mi je to polje dosta blisko. Ako je još neko voljan, može da mi se javi!

Što se tiče Instagrama, to je loša interakcija jer se na kraju završava samo na njemu sa mnogo propuštenog sadržaja.


10. Pratiš li nove ljude na umetničkoj sceni?

Kod nas, da. Iz drugih zemalja ih je teže iskopati. Zato je korisno da svako ima neku grupu ljudi sa kojom može da razmenjuje informacije i da prodiskutuje o njima.


11. Kako umetnost može da preživi  pandemiju?

Ovo će zvučati kao opšte mesto ali zaista mislim da joj nije neka pretnja jer ima toliko aspekata…

autorka leksikona: Dunja Petković