1. Predstavi se.

Ja sam Marija Šević , vizuelna umetnica.

2. Kad si počela sebe da nazivaš umetnicom?

Mislim da je to bilo za vreme studija, trebalo mi je dosta vremena da  izgovorim tu imenicu a da mi ne bude neprijatno, verovala sam da to treba da se zasluži pozamašnom količinom realizovanih radova iza sebe i uopšte materijalizacijom svih ideja.

3. Šta je najvažnije što si naučila tokom školovanja?

Za mene je najznačajnije bilo izmeštanje iz poznatog okruženja i sredine i odlazak na studentske razmene, prvo u Monpelje a zatim u Pariz. Boravak na te dve akademije mi je bio veoma važan i formativan, moja prva serija slika Stanja Uma kojom sam i otvorila svoju prvu samostalnu izložbu je nastala kao reakcija na razne situacije i stanja sa kojim sam se tamo susretala i suočavala.  

4. Koji umetnik je uticao na tebe?

Sećam se kada smo na fakultetu pogledali dokumentarac o Mark Rotku, koliko je snažno uticao na mene, uvek se prisetim kad samu sebe treba da motivišem i poguram te njegove slobode dok slika orgomne formate i osećaja koji je izazvao u meni, isti osećaj sam doživela kada sam videla Ples od Matisa, nešto najsnažnije i najlepše. Robert Filliou me je naučio da umetnost može da bude zabavna kao i Peter Fischli i David Weiss. Obožavam Nan Goldin i Wolfgang Tillmansa, Baltusa, Hoppera, Henry Dargera.. to su umetnici koji su mi prvi pali na pamet, lista je predugačka, zadržaćemo se na njima.

5. Šta si poslednje pročitala?

Ja mrzim Internet, satirični roman koji govori o džentrifikaciji San Franciska od Džaret Kobeka, Komo od Srdjana Valjarevića, takodje čitam razne metodologije likovnog vaspitanja, planiram da pokrenem Maštelje u kome će se održavati kreativne radionice za decu kada situacija bude stabilnija, sad je na redu Deca uče u prirodi, sjajna knjiga za decu i roditelje za istraživačke igre i aktivnosti u prirodi od Kreativnog centra.

6. Šta si poslednje pročitala da ima veze sa savremenom umetnošću?

Čitam Šta gledas? 150 godina moderne umetnosti u treptaju oka, sjajna knjiga Vil Gomperca koja nas od impresionizma vodi kroz sve pravce moderne umetnosti zaključno sa savremenom umetnošću.

7. Čitaš li novine?

Čitam nekad Vreme, Lice Ulice, Nin, svakodnevno pratim elektronske medije.  

8. Vlog ili podcast?

Podkast u pozadini dok slikam ili vozim.

9. Koliko je bitna direktna interakcija sa izloženim?

Mislim da je najvažnija reakcija. Baš često ostajem ravnodušna.

10. Pratiš li nove ljude na umetničkoj sceni?

Pratim koliko mogu, zahvaljujući U10 u kontaktu smo sa dosta mladih umetnika i pratimo njihov rad, takodje uvek sam srećna da otkrivam nove umetnike i izvan lokalne scene.

11. Kako umetnost može da preživi  pandemiju?

Neodustajanjem.
fotografije: Irena Fabri

autorka leksikona: Dunja Petković